Een gedeelte van het tinnen aanrechtblad met een door water aangetaste plek.
Corrosie van het zinken aanrechtblad.

3 april 2015
Na het plaatsen van een achterwandje bij het aanrecht (zie 'Keukenhout') is het aanrechtblad zelf aan de beurt. Het blad is gemaakt van tin en dat is bijzonder gevoelig voor aantasting door vocht en etsende stoffen (koffie, sapjes en zeep).

Toen we het aanrecht enkele jaren geleden plaatsten hebben we ter bescherming het blad van een transparante lak voorzien. Dit is plaatselijk echter al grotendeels verdwenen, waardoor het tin aangetast wordt.
Nu we dan toch met het aanrecht bezig zijn kan dit gelijk aangepakt worden.

We beginnen met het afsteken van de oude 2-componenten laag. Hierna wordt het tin flink opgeschuurd, eerst met grof, dan medium en tenslotte met zeer fijn schuurpapier. Hierna zijn de lelijkste erosieve plekken verdwenen.
Na stofvrij maken en ontvetten wordt het tin bespoten met Clear Coat, een hoogwaardige, kraakheldere deklak. Dit vormt een kras- en slijtvaste laag, bestand tegen UV en hogere temperaturen. Het resultaat is een aanrecht dat er doorleefd uitziet, maar toch een prachtige glans bezit.