Tuin met spade in de grond, een vers gegraven gat en een bloempot met een boomstammetje.
Een gat is gegraven en de eerste boom wordt geplant.

27 april 2013
Afgelopen week gaat een lang gekoesterde wens van ons in vervulling: we planten onze eerste fruitboompjes.

Een kennis van ons kweekt in Boskoop prachtige bomen. Via www.fruitbomen.net hebben we 5 bomen uitgezocht. Een appelboom Jonagold en een appelboom Benoni. Een perenboom Conference, een kersenboom Kordia en een pruimenboom Prunus d. 'Opal'. Bij de groothandel Greenlink, waar je alleen via een hovenier terecht kunt, zijn hoogwaardige planten, struiken en bomen te koop. Hier hebben we een blauwe bessen struik uitgekozen; de Pink Lemonade. Deze geeft bijzondere roze bessen. Ook een Zwarte Bes (Ribes Nigrem 'Ă–jebyn') en een Rode Kruisbes (Ribes uva-crispa) komen bij Greenlink vandaan. Ook hebben we een 3-tal babies van de Japanse Wijnbes gekregen. Al met al dus een geweldige verzameling!

De bomen worden ruim in verse potgrond gezet en krijgen een flinke slok water. De stammen zijn nog dun, dus steun van een stevige paal met boomband is wel noodzakelijk. Ook de Blauwe Bes, die zoete roze besjes gaat geven, heeft een plekje gevonden.
De roze bloemetjes van de Jonagold appelboom zijn aan het ontluiken. De kersenboom draagt al een beetje prachtige witte bloesem. Zouden we dit jaar dan kersen krijgen? De Zwarte Bessenstruik en de Rode Kruisbessenstruik hebben een plekje gevonden. Er is rekening gehouden met de groei: ze kunnen zo'n 120 cm hoog worden. De baby Japanse wijnbessen staan beschermd in de 'kinderkamer'. Volgend voorjaar zullen ze scheuten maken, die, als ze lang genoeg zijn, geleid zullen gaan worden.

Van een vriendin uit Den Haag hebben we een Hazelnoot gekregen. Deze kan flink hoog worden en hebben we daarom in een hoek geplaatst met een flinke steunpaal ernaast. Het is pappen en nathouden en hopelijk overleeft deze notenboom dan de schok van de verhuizing. Onze nieuwste aanwinsten zijn een Rubus idaeus ('Autumn Bliss'). Dit is de ons welbekende framboos.
En een prachtige Ribis 'Jostaberry'. Dat is een kruising tussen een Zwarte Bes en een Kruisbes.
Deze prachtige planten hebben we gekregen van onze vrienden in Boskoop.