Het Weer Hier

 

Uit de Oude Doos

Zoek op onze site

Tekst grootte:

Alles Groeit en Bloeit

De nieuwe plantjes wortelen snel en staan prachtig in bloei. Ook de al eerder aanwezige bomen, planten en bloemen staan er prachtig bij.

De olijfbomen.  Nieuwe struikjes.

 

Perenbloesem.  Ook nieuwe struikjes.

Alles wordt goed van het nodige water voorzien en is elke dag opnieuw een lust voor het oog.

Olijfbloesem.
Olijfbloesem.

 

De Rijgerverschrikker

Op een nacht worden we wakker van een akelige schreeuw bij de vijver. Maar als we gaan kijken zien we niets bijzonders. Bij daglicht blijkt echter een aantal meter verderop een grote dode goudvis te liggen. Wat is er gebeurd?
Een dag of wat later landt een rijger bij de vijver die vervolgens doodleuk op de rand gaat staan vissen. Tijdens het wegjagen slaakt het dier een ijselijk schorre kreet; dat hebben we dus 's nachts gehoord!
Nou, ik houd van dieren maar de vijver laten leegvissen, dat toch liever niet. De oplossing: een rijgerverschrikker.

Rijgerverschrikker in stelling.  Rijgerverschrikker in actie.

De rijgerverschrikker werkt op batterijen en is aangesloten op een tuinslang. De ingebouwde infraroodsensor kan in gevoeligheid worden afgferegeld zodat precies het gedeelte dat je bewaakt wilt hebben in de gaten wordt gehouden. Zodra er iets in het schootsveld komt wordt er gedurende vijf seconden water gespoten. Je kunt dit instellen van straal tot nevel met een bereik van maximaal 10 meter en over een zelf instelbare breedte en hoogte.
Het werkt prima: de rijgers laten nu de vissen met rust.
Bijkomend voordeel is dat de hond zijn behoefte nu niet meer bij de vijver doet. ;-)

 

Snoepende Vogeltjes

Onder onze druivenboog hangen tijdens de karige seizoenen altijd wel wat netjes of mandjes met wat eten voor de vogeltjes. Hoewel het broedseizoen nu voorbij is en er voldoende voedsel in de natuur te vinden is, vinden ze het heerlijk om nog even wat hier te komen snoepen.
Als dit op is moeten ze echter hun kostje voorlopig echt zelf gaan opscharrelen.

Een Pimpelmeesje.  Musjes.

 

Ter Nagedachtenis aan Curly

Onze lieve, trouwe pony Curly is plotseling overleden. We hebben samen met de dierenartsen wanhopig geprobeerd het noodlot af te wenden, maar binnen 24 uur was het pleit beslist.
Een vriendin die prachtige keramiek maakt heeft speciaal voor ons een gedenkkschotel ontworpen. De grillige zwarte lijntjes in het glazuur zijn afkomstig van het inbranden van wat haren van Curly tijdens het bakproces.
We zijn haar hier erg dankbaar voor en hopen dat Curly haar rust vindt, genietend van eeuwig groene graslanden hierboven.

Curly's gedenkschaal.
Curly's gedenkschaal.

 

Zomerse temperaturen

Inmiddels bereikt de temperatuur tropische waarden. De natuur toont zich in volle pracht en wij genieten dan ook uitbundig.

Flink warm.  Volop genieten.

 

Weer Badtijd

Met zulke temperaturen is het heerlijk om lekker in het water te badderen. We gaan dan ook ons badje opzetten.

Alle badspulletjes uit de kast gehaald. Het badje staat al snel.
Badje met water vullen. Klaar, kan weer een zomer mee.

 

Kippenhok verplaatst

Het kippenhok voor de Wyandottes heeft afgelopen jaar in de tuin tegen het keukenraam gestaan. Het gras in de door gaas afgezette buitenren is nu helemaal verdwenen en heeft plaats gemaakt door omgewoelde aarde met kiezelstenen uit de grindbak.
We gaan het kippenhok verplaatsen naar de tuin naast de woonkamer. Dan krijgt de oude plek tijd om weer bij te trekken.

De nieuwe plek.  Gezellig naast de woonkamer.

 

De Wyandottes vinden het een bijzonder geslaagde actie.
De Wyandottes vinden het een bijzonder geslaagde actie.

 

De Schommelbank

Een lang gekoesterde wens van ons is saampjes gezellig, lekker loom, op een schommelbank zitten. Toevallig kwamen we een goede aanbieding voor een zelfbouwpakket tegen en gaan daar nu mee aan de slag.

De inhoud van het pakket.  Passen en schroeven.

Het opbouwen gaat gesmeerd en na een uurtje of wat kunnen we al heerlijk schommelen!

Er komt al aardig schot in.  Klaar voor een proefritje.

 

Nog Warmer

De temperatuur loopt nog iets verder op en we maken iedere dag met de gieter een rondje om het huis om alle plantjes en bloemetjes van het nodige water te voorzien.

Knap warm, dus hop met de gieter!  Plantjes en bloempjes staan er stralend bij.

 

Buitentafel

Een dochter van de buren heeft onlangs haar bloemistenopleiding voltooid. Haar afstudeerproject, waar ze alleen natuurlijke producten voor heeft gebruikt, bestond uit een grote tafel voorzien van allerlei prachtige, kunstzinnige ornamenten. De gestripte tafel mochten wij na afloop gebruiken. Op de uiteinden zitten gaten waar we heerlijk geurende Jasmijn plantjes in hebben gezet.
We gebruiken de tafel vooral om gezellig samen wat te eten en te drinken.

Uniek tafelblad met plantjes.  Heerlijk plekje om te ontbijten.

 

Vruchtjes

Het lekkere weer zorgt er voor dat er dit jaar aan de verschillende plantjes veel vruchtjes groeien. Regelmatig dus wat plukken en dan smullen maar!

Aardbeien. Blauwe (zwarte) bessen.
Roze Kruisbessen. Frambozen.

 

Zwembad vervangen

En dan is plotsklaps het zwembadje lek. Waarschijnlijk lag er een scherp steentje onder dat door de waterdruk de bodem heeft berschadigd. Gelukkig vinden we ergens een aanbieding om voor weinig geld een nieuwe aan te schaffen.
We maken van de gelegenheid gelijk gebruik om de apparatuur te upgraden, zodat verwarming, filter en ontsmetting weer bij de tijd zijn. Ook zorgen we nu voor een stevige gladde ondergrond om in de toekomst zo'n debacle te voorkomen.

Alle apperatuur op één plankje.  Een zacht matje als nieuwe ondergrond.

 

Het nieuwe badje wordt vervolgens opgezet, waarna het met water wordt gevuld.

Het nieuwe badje staat weer.  En is na een uurtje of zo volgelopen.

Een vriend heeft uitgevogeld dat de verwarming aangepast kan worden zodat je zelf de temperatuur, ook hoger, kunt instellen en het systeem niet meer blokkeert.
Hij komt langs met een printplaatje en na wat schroef-, knip- en soldeerwerk is de verwarming geoptimaliseerd.

De verwarming wordt aangepast.  We kunnen er nu opnieuw weer fijn van genieten.

 

Glasvezel Project

We zijn gevraagd om als ambassadeur van CIF te helpen bij het promoten van glasvezel in de Gelderse Vallei Midden en Noord. Gedurende een aantal maanden zijn we druk geweest met diverse bijeenkomsten in de regio's waarbij inwoners geïnformeerd worden over de voordelen van glasvezel. De meeste gezinnen en bedrijven internetten nog via DSL verbindingen en dan biedt verglazing van het net een grote verbetering.
Een leuke actie is de huur van een kraam op een zaterdagmarkt in Stroe. Het is heerlijk zonnig weer en de bezoekers informatie verstrekken verloopt in een prima sfeer. Eten en drinken kan gemakkelijk bij een buurstandhouder verkregen worden.
Uiteindelijk worden in beide gebieden de vereiste 51+ percentages gehaald en zijn de glasvezelkabels inmiddels aangelegd.

De markt in Stroe.  De Glasvezelkraam.

 

Theater op 't Zand

Ieder jaar vindt in Kootwijk op de derde zaterdag in juli het mini-festival "Theater op 't Zand" plaats.
Als het even kan gaan we daar graag naar toe. De sfeer is altijd heel gemoedelijk en het programma is zodanig ingedeeld dat zowel kinderen als volwassenen zich heel goed kunnen vermaken.

Muntjes kopen voor eten, en wat dies meer zij.  Op je gemak het gebeuren bekijken.

 

Er is altijd een hapje en/of drankje te koop en er zijn tafels en banken om alles rustig te verorberen. Je kunt ook de uitkijktoren opklimmen vanwaar je een weid uitzicht hebtover het feestgedruis, maar nog meer van een prachtig stukje Veluwe.

Aanschuiven om te eten.  De uitkijktoren is ook in trek.

 

Zandfilter Zwembad

We vinden de capaciteit van de standaard filterpomp eigenlijk niet toereikend voor ons zwembadje. Na wat zoeken valt ons oog op een krachtige zandfilter pomp.
Deze filtreert de hele inhoud binnen een uur en heeft vodoende kracht om waterval en LED-lamp op aan te sluiten.
Omdat de verwarming opgevoerd is wordt het bad nog steeds op de door ons ingestelde temperatuur van 38 graden Celcius gehouden.

De zandfilterpomp.  De LED-lamp gekoppeld aan de uitlaat.

 

De watersproeier.  Je kunt onder de straal zitten.

's Avonds zetten we de LED-verlichting in de watersproeier aan. Deze wordt door de waterdruk aangedreven en toont allerlei kleuren. Heel gezellig!

De kleurige watersproeier.
De kleurige watersproeier.

 

Dakpan Vervangen

De stal is bedekt met hele oude dakpannen en vooral de pannen aan de kant waar de zuidwester wind op staat hebben te lijden onder corrosie. In een verweerde dakpan valt na verloop van tijd een gat, waarna binnenstromend regenwater het op de zolder opgeslagen stro aantast. Zwart stro is niet bruikbaar meer, dus het loont om zo'n kapotte pan snel te vervangen.

Een gat in een dakpan ontdekt.  De kapotte pan verwijderd.

De vervanging is vaak van binnenuit te doen; je moet daar af en toe dan best wel even voor klimmen.

Fraai uitzicht over een weiland.  'Nieuwe' dakpan is geplaatst.

Dankzij een buurman hebben we een kleine voorraad van deze oude pannen. We kunnen dus gelukkig nog even vooruit.

Kuikens groeien.

Onze Wyandottes, Puk en Pelle, waren van het voorjaar broeds. Van een kennis hebben we een vijftal bevruchte eieren gekregen en die onder de kippen gelegd. Tot onze verrassing zijn twee eieren uitgekomen en na enige tijd blijken het broer en zus te zijn: prachtige Barnevelders! We noemen ze Rocco en Rikkie.
De kleine Wyandottes lopen bergrijpelijkerwijs dan ook trots als pauwen rond!

Wyandottes met kuikens.  Barnevelders al gauw handtam.

De kuikens groeien als kool en zullen al snel een stuk groter zijn dan mam en mam.

Er wordt gezellig gescharreld.  De Barnevelders zijn prachtig getekend.

 

De Vijverpomp

Eens per jaar blijkt de vijverpomp nauwelijks tot geen water meer te produceren. Nou dan weten we hoe laat het dan weer is: tijd voor de schoonmaak!

Vijverpomp dichtgeslipt.
Vijverpomp dichtgeslipt.

De pomp wordt uit zijn onderwaterbak opgevist, gedemonteerd en grondig ontdaan van fijne blubber. Bij voorkeur doen we dat bij mooi weer, want je bent er even zoet mee.

De behuizing zit potdicht met smurrie.  De rotor zit ook vol klei.

De emmer krijgt ook een schoonmaakbeurt, zodat de gaten weer vrij zijn en het water weer makkelijk kan stromen.

Zo, die doet het weer.
Zo, die doet het weer.

 

Aardappelen in het Nieuws

Een buurman van ons, die voorzitter bij de LTO is, valt regelmatig te horen op de radio dan wel te zien op de TV. Onlangs was er een item bij het NOS journaal, waar hij verhaal deed over aardappelen. Heel leerzaam!

Tussen de aardappels.  Handvol aardappels.

 

Vers Stro

De Tarwe is geoogst en de strobalen worden rechtstreeks van het land bij ons bezorgd. De lange aanhanger is tot grote hoogte volgestouwd met stro en wordt met grote precisie pal naast de stal geparkeerd. De mannen klimmen er bovenop en kunnen dan de balen elkaar door het balkenluuk aangeven, waarna de hele zolder wordt volgestouwd.
We hebben komend jaar weer genoeg.

Parkeren naast de stal.  Strobalen gaan rechtstreeks door het balkenluuk.

 

Ballon geland

Tegen de avond zweeft een ballon langzaam dichterbij en komt steeds lager te hangen.

Een grote ballon komt steeds meer dichtbij.
Een grote ballon komt steeds meer dichtbij.

Er wordt aanstalten gemaakt op het weiland van de buren een landing in te zetten.

Langzaam daalt de ballon de laatste meters.  Ook de koeien kijken hun ogen uit.

De landing verloopt voorspoedig en tegen die tijd is er dan ook veel volk te hoop gelopen. Champagne voor de ballonvaarders!

Het Einde van de Zomer

De zomer eindigt met een spectaculaire rode zonsondergang; het was mooi.

Een prachtige zonsondergang luidt het einde van de zomer in.
Een prachtige zonsondergang luidt het einde van de zomer in.