Adres

KootjebroekHoeve
Kootwijkerbroekerweg 51
3774 BT  Kootwijkerbroek
Mobiel: 06 22 24 85 65
Zie ook menu: Contact

Het Weer Hier

 

Uit de Oude Doos

Rotate 24 Rotate 01 Rotate 02 Rotate 03 Rotate 04 Rotate 05 Rotate 06 Rotate 07 Rotate 08 Rotate 09 Rotate 10 Rotate 11 Rotate 12 Rotate 13 Rotate 14 Rotate 15 Rotate 16 Rotate 17 Rotate 18 Rotate 19 Rotate 20 Rotate 21 Rotate 22 Rotate 23 Rotate 25 Rotate 26 Rotate 27 Rotate 28 Rotate 30 Rotate 31 Rotate 32 Rotate 33 Rotate 34 Rotate 35 Rotate 36 Rotate 37 Rotate 38 Rotate 39 Rotate 40 Rotate 41 Rotate 42 Rotate 43 Rotate 44 Rotate 45 Rotate 46 Rotate 47 Rotate 48 Rotate 49 Rotate 50 Rotate 51 Rotate 52 Rotate 53 Rotate 54 Rotate 55 Rotate 56 Rotate 57 Rotate 58 Rotate 59 Rotate 60 Rotate 61 Rotate 62 Rotate 63 Rotate 64 Rotate 65 Rotate 66 Rotate 67 Rotate 68 Rotate 69 Rotate 70 Rotate 71 Rotate 72

Zoek op onze site

Informatie

Tekst grootte:

De lente is overgegaan in de zomer en dat hebben we geweten ook! Het is in één keer bijna 20 graden warmer; da's wel even wennen hoor ...

Tropische temperaturen.

 

Ballonfiësta

Zo tegen het einde van de zomer wordt in Barneveld het grote Ballonfiësta gehouden. Dit jaar alweer voor de 33e keer.
's Avonds, als het donker is wordt de dag afgesloten met een spectaculair lichtspel. Ballonnen staan in een rij opgesteld en worden, strak geregistreerd op de maat van de muziek, verlicht door de vlammen uit hun gasbranders. Dit vormt samen met het laserlicht een adembenemende show.
En wij waren er bij.

 

Druiven

Aan het begin van de zomer hebben we een rozenboog geplaatst en daar aan weerszijden druivenranken geplant. De plantjes zijn aangeslagen en de eerste trosjes zijn al aardig rijp aan het worden.
We hebben al enkele donkerblauwe druifjes geproefd en ze smaken heerlijk zoet!

Al die druiventrosjes zijn een feestelijk gezicht.  De druiven kleuren al aardig.

 

Goudvisjes

Al een jaar of drie hebben we een viertal goudvissen in onze vijver rondzwemmen. Van het voorjaar had een kikker een hele verzameling eitjes gelegd en niet veel later zwommen honderden donderkopjes rond. We hebben onze best gedaan de kikkers in spé te beschermen van de vraatlust van de goudvissen, maar helaas moeten we constateren dat naar grote waarschijnlijkheid niet één de slachting overleefd heeft.
Een van de goudvissen was heel erg dik geworden zelfs. Naar nu blijkt echter niet van de kikkervisjes maar van eitjes: ze was hartstikke zwanger! Tot onze grote verrassing zwemmen er nu namelijk wel 20 kleine goudvisjes in het rond. Ze zijn nu nog zwart en het zal best wel een jaartje duren voordat ze goudkleurig worden. We vinden deze gebeurtenis echter wel heel bijzonder en zijn blij met deze gezinsuitbreiding!

De zwarte visjes zijn moeilijk te zien.  Ze vinden het voer erg lekker.

 

De stallamp

We wilden al lang een lamp hoog aan de voorzijde van de stal. Een lief familielid had er toevallig twee over en eentje kunnen we alvast plaatsen.

Eerst even in elkaar zetten.  En dan de lange ladder op.

 

Er wordt een flink gat geboord en de elektriciteitsleiding wordt aangelegd. De lamp wordt aangesloten op de schemerschakelaar waar ook al andere verlichting aan gekoppeld is.

De lamp geeft een mooi licht.

 

De heide bloeit

En dan staat ineens de heide in bloei, prachtig! De kleur is intens paars en strekt zich kilometers ver uit.

Een leuk doorkijkje nar de heide.  Bloeiende heide zover je kunt zien.

 

Een flink aantal kilometers verderop is er nog steeds bloeiende heide; het doet je denken aan dat liedje 'Op de grote stille heide'. Schapen zijn er op dit deel echter niet; laat staan een herder ...

De paarse kleur is bijna lichtgevend.  Overal bloeiende heide.

 

Een jaar lang stro

Het tarwe is geoogst en de strobalen zijn geperst. Dit jaar is de kwaliteit bijzonder goed en het stro heeft tijd genoeg gehad om te drogen. We krijgen in één keer de voorraad voor een heel jaar binnen en de zolder wordt hiermee tot de nok gevuld.
Het is wel even flink aanpoten om dit van de kar af te krijgen.

Een hele grote kar vol met stro.  Een flinke klus ligt te wachten.

 

Zwembad uit de kast

We hebben aan het begin van de zomer ons zwembadje weer te voorschijn gehaald, op z'n plekje gezet en vol laten lopen. De oude filterpomp was niet goed meer en hebben we vervangen door een nieuwe. Ook hebben we er een verwarming op aangesloten.

Het badje 'netjes aangekleed'.  Filter en heater aangesloten.

 

De watertemperatuur schommelt zo'n beetje tussen 32 en 35 graden, heerlijk om lekker te relaxen.

Na het badderen lekker drogen in de zon.  33 Graden op de meter.

 

De tweede leg van de zwaluwen

Ook dit jaar zijn de zwaluwen trouw teruggekeerd en nestelen weer in hun vertrouwde nestje in de stal. Onlangs hebben ze voor de tweede keer eitjes gelegd; net als de eerste keer weer vijf.

De tweede leg.  Allemaal uitgekomen.

 

De zwaluwen hebben het er maar druk mee en vliegen af en aan om de kids te voederen. Op die manier verlossen ze ons van vele duizenden insecten. We zien ze graag komen!

Een trotse ouder.

 

Een ballon in de achtertuin

We zien ze regelmatig langskomen, de balonnen; dit jaar wat minder dan anders. En dan vraag je je wel eens af waar ze zouden landen. Nou, waarschijnlijk bij iemand in de achtertuin.

De ballon in volle vlucht.  De ballon is geland.

 

Piloten hebben afspraken gemaakt met boeren over een eventuele landing op hun land. Deze ballon landt in het weiland van onze buurvrouw, onze 'achtertuin'. Nadat de champagne ontkurkt is worden alle ballonvaarders gedoopt.
Vervolgens komt de volgwagen het land oprijden, wordt de ballon netjes opgeborgen en vertrekt de stoet huiswaarts.

De ballon wordt opgevouwen.  De volgwagen vertrekt.

 

De kleurige mistmaker

Na het lezen van een artikel over het Tempescope project - een doorzichtige plastic doos dat het (actuele) weer: regen, wolken, zonlicht en onweer, kan laten zien - ben ik benieuwd naar het onderdeeltje dat wolken kan maken.
Via een linkje naar een chinese website heb ik daar het apparaatje besteld. Het werd al snel bezorgd en na testen heb ik er nog twee besteld. En na de aanschaf van een spatwaterdichte 24V voeding kan het knutselen beginnen. Ik start met de voeding, die komt straks tegen de rand van de vijver.

Overzichtje van de benodigde onderdelen.  Een (spat) waterdichte voeding gemaakt.

 

Vervolgens zorg ik voor één voedingskabeltje voor de drie mistmakers. Met een verlengsnoertje kunnen deze nu verbonden worden met de voeding. Dit gaan we even in een kommetje testen.

De drie mistmakers verbonden.  De testopstelling.

 

Nadat alles op het lichtnet is aangesloten zien we het resultaat van dit knutselwerk.

De mistmakers doen het: test geslaagd.

 

Nu hebben we iets nodig waaraan ze opgehangen kunnen worden en op zo'n manier dat ze 2 cm onder het wateroppervlak drijven. Het makkelijkste is hiervoor een houten ring te maken waaraan de snoeren vastgemaakt kunnen worden. Hierna gaat het spul naar de vijver. Het mistobject komt onder onze 'lekke' emmer.

Een stuk multiplex. De ring is uitgezaagd. Netjes zwart gespoten.
De mistmakers bevestigd. De voeding vastgezet. Op z'n plekje in de vijver.

 

Het effect is eigenlijk pas goed te zien als het donker en windstil is. En dan is het nog niet gemakkelijk er leuke foto's van te maken.

Close-up van de mistmakers in actie.  Ook de emmer in beeld, helaas met flits.

 

Nou, met een 'artist-impression' kom je nog een heel eind.

De 'artist-impression'.

 

De nieuwe libel

Vorig jaar zagen we dat een grote keizerlibel eitjes afzette in het mos tussen de stenen van de vijver. Nu komt er een libel uit de vijver gekropen die de vleugels oppompt en daarna wegvliegt.

De nieuwe libel.

 

Een nieuwe vloer

Het moest er van komen, een nieuwe vloer boven op de overloop en in het gastenverblijf. Al die tijd bestond de vloer nog uit de originele dikke planken, maar met zulke kieren dat je er plaatselijk gewoon door naar beneden kon kijken. We hebben gekozen voor een 3D plakvinyl met houten planken motief. Eerst maken we de vloer glad door het aanbrengen van hardboard. De naden en schroefgaten plamuren we dicht.

Al aardig op dreef op de overloop.  Ondertussen goed schoon houden.

 

Vervolgens worden de vinyldelen aangebracht. Dat doen we zodanig dat je een beetje het effect van houten planken met naden krijgt. Het geheel staat goed en is makkelijk in het onderhoud.

Gastenverblijf is klaar.  Mooi en lekker fris.

 

De Wyandottes

Hoera, de Wyandottes zijn gearriveerd! We zijn er al jaren naar op zoek geweest en nu gekregen voor Vaderdag.
Het zijn twee alleraardigste krielhoenen en met precies de kleurslag die we mooi vinden: zilverzwart gezoomd.

Net binnengekomen.  In hun eigen buitenverblijf.

 

Ze zijn al aardig gewend en laten zich makkelijk aanhalen. Ze trekken de hele tijd samen op en lijken het opperbest naar de zin te hebben. Ze groeien in ieder geval als kool en beginnen op de koppetjes al aardig rood te kleuren.
We hebben ze Puk en Pelle genoemd.

Gezellig saampjes.  Aan de wandel.

 

De grindstroken

Bij veel boerderijen met een rieten dak zie je rondom de hoeve een grindstrook. Het grind is eigenlijk een oude oplossing om spatwater van een rieten dak, waar dus geen goot aanhangt, sneller af te voeren.
Hoeveel grind en welke soort heb je daarvoor nodig? We zijn aan het rekenen geslagen en hebben 2 bigbags groot formaat grijs boerengrind, van zo'n kubieke meter en een gewicht van 1500 kg per stuk, laten aanrukken. Ook een lap met de nodige meters worteldoek wordt bijgeleverd.

Bigbags met worteldoek.  Het boerengrind is loodzwaar.

 

Eerst wordt de grindstrook uitgegraven en ontdaan van alle plantenresten. Vervolgens wordt het worteldoek op maat gemaakt en neergelegd. Tenslotte worden de kiezels erop gekruid en met een hark gelijkmatig verdeeld.

Eerst graven. Dan worteldoek. Tenslotte het grind.

 

Je bent er een tijdje mee zoet, maar gelukkig heeft een goede vriendin ons heel hard meegeholpen. Dankzij haar was het een stuk sneller klaar en het resultaat mag gezien worden!

Aan de ene zijkant.  Aan de andere zijkant.

 

Onweer, bliksem en hagel!

We maken het vaker mee: plotseling wordt het tropisch heet en binnen de kortste keren krijg je een noodweer van jewelste! Zo ook nu, onweer en bliksem, niet normaal en dan zo'n hagelbui dat je niets meer zien kunt. Na afloop liggen er hagelstenen zo groot als golfballen in je tuin ...!

Een muur van neerslag.  Hele grote hagelstenen.

 

Vers fruit

Onze struikjes leveren voor het eerst behoorlijk wat fruit op. Frambozen, blauwe- en zwarte bessen en roze- en gele kruisbessen. Ze smaken heerlijk!

Een bakje vruchten.

 

Douchedeur

Er is een wieltje van een van de douchedeuren afgebroken, vervelend want nu gaan ze niet meer open of dicht. Gelukkig kunnen we bij het bedrijf waar we de deuren gekocht hedden nog wieltjes nabestellen. Tja, de hele santekraam blijkt eerst uit de doucheruimte gehaald te moeten worden voordat we met het repareren kunnen starten.

Afgebroken wieltje.  Reparatie.

 

Nadat alle wieltjes vervangen zijn worden de deuren weer in de doucheruimte bevestigd. Zo kan het hopelijk weer een paar mee!

Laat de deuren maar weer schuiven.

 

Bloemen

We hebben dit jaar heel veel mooie, kleurige bloemen.

Bij de boerderij.  En nog een keer.

 

Bij de stal.  In de vijver.

 

Close up.  'Onkruid'...

 

Vers hooi

Een buurman heeft bij ons een lading vers hooi neergezet. Het komt van zijn eigen land en is werkelijk van top kwaliteit. Onze geliefde viervoeters kunnen hier weer een flinke tijd mee vooruit!

Flinke rij ingepakte hooibalen.  Zoveel dat ze gestapeld moesten worden.

 

Een nieuwe buitendeur

Een lang gekoesterde wens van ons gaat in vervulling: er wordt een buitendeur gemaakt op de plek waar zich voorheen de opkamer bevond. s' Ochtends vroeg staan de spullen klaar en gaan we beginnen.

De oude situatie en metselspullen.  De nieuwe deur ligt klaar.

 

Het nieuwe gat wordt gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met net 'tanden' van de stenen. Vervolgens kan het raam eruit gelicht worden.

Het maken van de doorgang.  Het verwijderen van het dubbelglas.

 

Na verloop van tijd is de nieuwe doorgang een feit. Nu wordt begonnen aan het stellen van de deurpost en vervolgens worden de stenen gemetseld, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van de oude, schoongebikte, stenen. Aan het einde van de dag zit de nieuwe deur er provisorisch in.

De doorgang is klaar.  De nieuwe deur zit er in.

 

Aan de binnenzijde moet nu het stucwerk worden gerestaureerd.

De ingreep heeft een ravage achtergelaten.  Nieuw stucwerk trekt alles weer glad.

 

Nadat het metselwerk zo'n weekje gedroogd heeft worden de knipvoegen aangebracht. Ook is het dan tijd om de buitenverlichting te plaatsen.

Het voegwerk is klaar.  De buitenverlichting monteren.

 

De lamp wordt in elkaar gezet en vanuit de meterkast wordt een kabel doorgevoerd naar buiten. Vervolgens wordt de lamp opgehangen. Deze lamp heeft een bewegingssensor en brandt dus alleen bij benadering.

Stroomvoorziening.  De lamp hangt.

 

Aan de binnenzijde rest nog het aanbrengen van een hardstenen drempel. Eerst worden de uitstekende betonstukjes verwijderd en vervolgens wordt een strakke cementlaag aangebracht.

Bijtelen.  Vlakmaken.

 

De onderdelen worden nu voorzien van een likje MSP-lijm en waarna tenslotte de drempel op zijn plaats geklopt wordt. Even laten drogen en dan een deurmatje ervoor.

Lijmen.  Drempel aanbrengen.

 

De deur wordt nu geschilderd in het door ons gebruikte oud-hollandsgroen.
Het is natuurlijk wel zo prettig om de vliegen buiten te houden als de deur openstaat. Dus plaatsen we ook nog een rolhordeur.

De rolhordeuradvertentie.  De rolhordeur aangebracht.

 

Om het helemaal af te maken plaatsen we nog een rozenboog in het gras net buiten de grindbak. Het inelkaar zetten en in de grond vastzetten gaat makkelijk.

Rozenboog in onderdelen.  Op zijn plekje en voorzien van verlichting.

 

Aan weerszijden van de rozenboog worden druivenranken geplaatst. Deze zullen in de loop van de tijd over de boog heengroeien en zorgen voor lekkere zoete blauwe druiven. Aan de voet van de boog staan twee LED-lampjes gevoed door zonnepanelen. Dit is handig om in het donker de 'poort' te vinden en het ziet er ook nog eens gezellig uit.

De rozenboog met de druiven.

 

De eerste barbeknoei

Eigenlijk al tamelijk vroeg in dit jaar genieten we van onze eerste barbecue. Rondom het huis hebben we altijd wel ergens een plekje om te zitten. Deze keer zitten we, lekker uit de wind, aan de achterzijde bij de vijver. Hier geniet je ook van het ontspannende, bijna hypnotiserende, klaterende geluid van water uit onze oude waterpomp.

De eerste barbeknoei.