Adres

KootjebroekHoeve
Kootwijkerbroekerweg 51
3774 BT  Kootwijkerbroek
Mobiel: 06 22 24 85 65
Zie ook menu: Contact

Het Weer Hier

 

Uit de Oude Doos

Rotate 50 Rotate 01 Rotate 02 Rotate 03 Rotate 04 Rotate 05 Rotate 06 Rotate 07 Rotate 08 Rotate 09 Rotate 10 Rotate 11 Rotate 12 Rotate 13 Rotate 14 Rotate 15 Rotate 16 Rotate 17 Rotate 18 Rotate 19 Rotate 20 Rotate 21 Rotate 22 Rotate 23 Rotate 24 Rotate 25 Rotate 26 Rotate 27 Rotate 28 Rotate 30 Rotate 31 Rotate 32 Rotate 33 Rotate 34 Rotate 35 Rotate 36 Rotate 37 Rotate 38 Rotate 39 Rotate 40 Rotate 41 Rotate 42 Rotate 43 Rotate 44 Rotate 45 Rotate 46 Rotate 47 Rotate 48 Rotate 49 Rotate 51 Rotate 52 Rotate 53 Rotate 54 Rotate 55 Rotate 56 Rotate 57 Rotate 58 Rotate 59 Rotate 60 Rotate 61 Rotate 62 Rotate 63 Rotate 64 Rotate 65 Rotate 66 Rotate 67 Rotate 68 Rotate 69 Rotate 70 Rotate 71 Rotate 72

Zoek op onze site

Informatie

Tekst grootte:

Het buitenstopcontact

Nu het lekker weer aan het worden is gaan we weer lekker buiten zitten. Steeds vaker gebeurt dit in gezelschap van een laptop. Het lijkt ons handig in de buurt van ons zitje dan ook een stopcontact te hebben.
Op de deel zit al een stopcontact, het handigste is vanuit hier een gat naar buiten te maken en hier de stroomdraden doorheen te voeren.

Het stopcontact op de deel.  Het gat naar buiten.

 

De stroomdraden worden netjes door een grijze slagvaste electro buis gevoerd. Aan de buitenzijde wordt een regenbestendig dubbel randaarde stopcontact bevestigd. Ten slotte worden de draden aangesloten; zo en nu nog mooi weer!

Stroomdraden doorgevoerd.  Stopcontact buiten.

 

Het bloeien is begonnen

De lente is een prachtig jaargetijde. 's Ochtends doet de zon de nachtelijke nevel oplossen, hetgeen prachtige plaatjes oplevert. De natuur komt weer op gang en de eerste bloemen laten fraaie kleuren zien. Zo ook de blauwe druifjes onder de berkenbomen.

Ochtendnevel en zonlicht.  Blauwe druifjes bij de berken.

 

Bij de vijver bloeit een trotse narcis en ook de kersenboom staat in de knop.

Narcis bij de vijver.  Kersenboom in de knop.

 

Een koolmeesje legt een paar dagen achter elkaar elke dag een eitje en is ondertussen druk bezig met de inrichting van het vogelhuisje.
Op Koningsdag 27 april waait het behoorlijk en onze vlag wappert dan ook dat het een lieve lust is.

Koolmeesje druk in de weer.  Koningsdag 2015.

 

De lange Lindenlaan

Naast de buitenbak hebben we een strookje land waar we Lindenbomen geplant hebben. Deze hebben we als stekjes gekregen van onze vrienden uit Drenthe. Ze doen het goed en als we het onkruid weghalen blijken ze al meer dan een meter lang te zijn. Linden kunnen flink hoog worden en het voordeel is dat er geen dazen in nestelen.

Linden op een rijtje.  Alweer ruim een meter hoog.

 

Kikkerdril

Plotseling zien we in de vijver een heel dikke bruine kikker rondzwemmen, die hadden we nog niet eerder gezien. Na verloop van een paar dagen blijkt er tegen de rand een grote klont zwartglanzende eitjes vastgeplakt te zitten. De nu heel slanke kikker zit er trots bovenop.

Hoogzwangere kikker.  Grote eiklomp.

 

Vaste bewoners van de vijver zijn enkele goudvissen en we voelen aan ons water dat die de dril en eventuele kikkervisjes niet met rust zullen laten. Om in ieder geval de eitjes te beschermen maken we van een stukje kippengaas en enkele veerstalen palen maken we een afrastering voor in het water. Nu maar hopen dat enkele kikkertjes het zullen overleven.

Een afrastering gemaakt.  Rond de kikkerdril geplaatst.

 

Inmiddels zijn de kikkervisjes uit hun eitjes gekropen en zwemmen vrolijk in het rond.

De kikkervisjes zwemmen rond.

 

Kandelaber

We zijn tegen een fraaie kandelaber aangelopen en hangen die op in de woonkamer. Het ding is van massief eiken en loodzwaar, dus de bevestiging aan het plafond gebeurt met een flink maatje schommelhaken.

Kaal plafond.  Stevige kettingen zijn wel nodig.

 

De schroefhaken werden aardig diep in de plafondbalken vastgezet en toen konden de kettingen met karabijnhaken worden vastgeklikt. Op de pinnen van de smeedijzeren kandelaars worden stompkaarsen geprikt die 's avonds worden aangestoken. Het is opvallend hoeveel licht deze kandelaber verspreidt en het ziet er ook nog eens sfeervol uit.

Stevig aan het plafond opgehangen.  Sfeervolle verlichting.

 

Bloemen pallet

Altijd gezellig die bloemetjes in het voorjaar! Maar waar zet je ze neer of hang je ze op? We hadden nog een kleine pallet liggen en hebben die gewoon aan de stalmuur vastgemaakt. Hup, de bloemetjes en plantjes er in en dan staat het nog grappig ook.

Pallet aan de stalmuur.  Een vrolijk gezicht.

 

Bak trekken

Na de winter ligt de buitenbak er beroerd bij, zie 'Werk aan de bak'. Er zijn kuilen waar het regenwater plassen heeft gevormd en heuveltjes en sporen waar de paarden gelopen hebben; dit moet gladgetrokken worden. Gelukkig beschikt een buurman over een tractor met weisleep en wilde hij ons wel helpen.

De tractor met weisleep.  Weer een aardig strakke buitenbak.

 

Het Aanrecht

Na het plaatsen van een achterwandje bij het aanrecht (zie 'Het keukenhout') is het aanrechtblad zelf aan de beurt. Het blad is gemaakt van tin en dat is bijzonder gevoelig voor aantasting door vocht en etsende stoffen (koffie, sapjes en zeep). Toen we het aanrecht enkele jaren geleden plaatsten hebben we ter bescherming het blad van een transparante lak voorzien. Dit is plaatselijk echter al grotendeels verdwenen, waardoor het tin aangetast wordt.
Nu we dan toch met het aanrecht bezig zijn kan dit gelijk aangepakt worden.

Aangetast tin.  Beschadigde laklaag.

 

We beginnen met het afsteken van de oude 2-componenten laag. Hierna wordt het tin flink opgeschuurd, eerst met grof, dan medium en tenslotte met zeer fijn schuurpapier. Hierna zijn de lelijkste erosieve plekken verdwenen.
Na stofvrij maken en ontvetten wordt het tin bespoten met Clear Coat, een hoogwaardige, kraakheldere deklak. Dit vormt een kras- en slijtvaste laag, bestand tegen UV en hogere temperaturen. Het resultaat is een aanrecht dat er doorleefd uitziet, maar toch een prachtige glans bezit.

Veel schuurwerk.  Het tinnen blad kan weer een tijdje mee.

 

Het keukenhout

In de keuken hebben we tussen aanrecht en muur een achterwandje nodig. Ons kookeilandje heeft eikenhouten werkbladen dus gaan we die houtsoort ook als achterwand gebruiken. Ook is het handig om een opstaand randje achter de werkbladen te hebben, nou dat kan in één moeite door.
Nadat we het hout op de kop hebben kunnen tikken begint het zaagwerk.

Aanrecht zonder achterplaatje.  Het eikenhout wordt gezaagd.

 

Nadat de planken op maat zijn gemaakt en voorgeboord worden ze met montagekit en schroeven aan de werkbladen bevestigd. De naden worden met siliconenkit afgewerkt en de schroefgaten opgevuld met vloeibaar hout. Na het drogen wordt alles licht opgeschuurd en in de olie gezet.

Opstaand randje voor een werkblad.  Het randje zit op zijn plek.

 

Voor het plaatsen van de achterwand bij het aanerecht wordt dezelfde procedure gevolgd. Nadat het hout bevestigd is wordt de naad tussen het zink en het hout met transparante siliconen gedicht. De waterdruppels komen nu niet meer op de muur terecht.

Een De aanpassingen zijn afgerond.

 

Om door een ringetje te halen

Vaak is het handig dat de trouwe viervoeter een tijdje stil staat, zodat je rustig kunt borstelen of opzadelen. Nou daar gebruik je dan een halster met een touwtje voor. Alleen moet je dat touwtje wel ergens aan vast kunnen maken. We hebben daarvoor in, aan en rond de stal verscheidene ringetjes bevestigd. Dit werkt in de praktijk erg handig.

Een ringetje hier.  En een ringetje daar.

 

Dekenhangers

Het regent genoeg in Nederland en bij zware buien krijgen onze paarden en pony's regendekens op. Aan het einde van de dag komen ze weer op stal en moeten we die kletsnatte dekens ergens kunnen uithangen zodat ze kunnen opdrogen. Tot nu toe spreiden we ze uit over de voerkist, de trap en wat schragen, maar dat is niet ideaal. Het lijkt ons beter om gebruik te maken van een soort kapstok. Zoiets hebben we gevonden in de vorm van lange zadelsteunen en we hebben daar voor een drietal precies nog wat ruimte over.

Een vrije plek voor 2 steunen.  Dit tweetal hangt.

 

Ze kunnen direct na de plaatsing hun diensten al bewijzen en het resultaat stemt tot tevredenheid. 's Avonds nat ophangen; 's ochtends weer droog.

De derde zit ook aan de muur.  En hangen maar.

 

De meterkast

De meterkast staat bij ons in de woonkamer en het is een lelijk ding; een vormloze grijze rechthoekige doos van vloer tot plafond. We hebben gelukkig wat tijd om het uiterlijk rigoureus aan te passen.
Het idee is er panelen op aan te brengen die lijken op de panelen van onze deuren. Dus een werktekening maken en wat planken en hoeklatjes aanschaffen.

De panelen worden afgetekend.  Vervolgens wordt er gezaagd.

 

Nadat de gaten voor de panelen gezaagd zijn wordt het lijstwerk aangebracht. Hierna worden de platen in de kleuren van onze huisstijl geschilderd.

Aanbrengen lijstwerk.  Het schilderwerk.

 

De meterkast krijgt eerst een verfbeurt en wordt vervolgens voorzien van de platen met opengewerkte panelen. Een bijpassende deurknop complementeert het geheel.

Voorwerk aan de kast.  Dat ziet er beter uit.

 

Vroege vogels

Het lentezonnetje schijnt af en toe 's ochtends al heerlijk en dan wordt er door de vogeltjes druk gebadderd. Er staat een oud, klein teiltje met regenwater in de tuin waar je je als klein vogeltje probleemloos in kunt vermaken. Het is dan ook dolle pret om met je hele familie tegelijk vrolijk een slag in de rondte te spetteren.

De eerste vogeltjes zitten al klaar.  Ik zei nog zo: geen bommetje!

 

De hele winterperiode hebben we zelfgemaakte vetbolletjes in de tuin opgehangen. De vogeltjes kwamen daar op gezette tijden een paar keer per dag van eten. Dat was voor ons heel leuk om naar te kijken. Nu zijn de bolletjes op en het is te warm om nog nieuwe op te hangen omdat ze smelten waar je bij staat. De vogeltjes hebben de laatste restjes opgeruimd en de hangertjes goed schoon gemaakt. We zullen dat gebeuren in de tuin missen, misschien zetten we wel een voerplankje neer om zo toch nog een beetje 'aanloop' te houden.

Zo goed als schoon.  Het hangertje ook nagenoeg kaal.

 

Werk aan de bak

Gedurende de herfst en winter heeft het zoveel geregend dat de irrigatie van de buitenbak het niet meer heeft kunnen verwerken en er grote waterplassen op de speciale zand-leem bodem zijn blijven staan. Gelukkig wil een buurman ons uit de (waters)nood helpen en schiet ons met zijn kraantje te hulp. De maximale snelheid van dit rupsvoertuig is 5 km per uur, dus het neemt de nodige tijd in beslag om het slachtveld te bereiken.

't Kraantje komt zo...  Het kraantje in actie.

 

Het is een vreselijk natte bedoening. Er worden kanaaltjes richting de greppel gegraven en vervolgens worden de plassen opgevuld met materiaal uit de hoger gelegen gedeelten. Het is wel noodzakelijk alles met de hand na te harken, maar uiteindelijk is het resultaat een droge buitenbak.

Veel grond verzetten.  Stevig naharken is een noodzaak.

 

Over de balk

Het is handig dat paardendekens en dekjes opgehangen kunnen worden. We deden dit voor kort door ze over een multiplexplaat te draperen. Daar gaan we nu balkje voor gebruiken.

Dekens en dekjes over een plaat.  Balken op maat maken.

 

De balken worden op maat gemaakt en bevestigd aan metalen steunen. Nu kunnen de spulletjes lekker uithangen.

Balken geplaatst.  Dekens en dekjes hangen over de balk.

 

Bloemen in knop

Tijdens de start van de astronomische lente op 20 maart zijn de dag en de nacht ongeveer even lang. Bij de meteorologische lente op 1 maart zijn de plantjes al aan het uitlopen. Narcissen en blauwe druifjes steken voorzichtig hun kopjes omhoog.

Narcissen in de knop.  Blauwe druifjes komen uit.