Adres

KootjebroekHoeve
Kootwijkerbroekerweg 51
3774 BT  Kootwijkerbroek
Mobiel: 06 22 24 85 65
Zie ook menu: Contact

Het Weer Hier

 

Uit de Oude Doos

Rotate 18 Rotate 01 Rotate 02 Rotate 03 Rotate 04 Rotate 05 Rotate 06 Rotate 07 Rotate 08 Rotate 09 Rotate 10 Rotate 11 Rotate 12 Rotate 13 Rotate 14 Rotate 15 Rotate 16 Rotate 17 Rotate 19 Rotate 20 Rotate 21 Rotate 22 Rotate 23 Rotate 24 Rotate 25 Rotate 26 Rotate 27 Rotate 28 Rotate 30 Rotate 31 Rotate 32 Rotate 33 Rotate 34 Rotate 35 Rotate 36 Rotate 37 Rotate 38 Rotate 39 Rotate 40 Rotate 41 Rotate 42 Rotate 43 Rotate 44 Rotate 45 Rotate 46 Rotate 47 Rotate 48 Rotate 49 Rotate 50 Rotate 51 Rotate 52 Rotate 53 Rotate 54 Rotate 55 Rotate 56 Rotate 57 Rotate 58 Rotate 59 Rotate 60 Rotate 61 Rotate 62 Rotate 63 Rotate 64 Rotate 65 Rotate 66 Rotate 67 Rotate 68 Rotate 69 Rotate 70 Rotate 71 Rotate 72

Zoek op onze site

Informatie

Tekst grootte:

Als gietvorm maakten we gebruik van plastic drinkbekertjes. Elk bekertje werd voorzien van een kartonnen rondje met daaraan een touwtje.
We dachten dat de vogeltjes fijn zangzaad wel lekker zouden vinden. Zaad en vet worden in gelijke delen gemengd en we zijn begonnen met een kilo van beiden. Eerst werd het vet op een lage temperatuur gesmolten en daarna werd het zaad daar doorheen geroerd.

Alle benodigdheden staan klaar.  Het gesmolten vet met de zaadjes.

 

Vervolgens werden de bekertjes een voor een gevuld met het mengsel. De bekertjes werden daarna een uurtje in de koelkast gezet zodat het vet gelegenheid kreeg te stollen.

Een gevuld bekertje.  De gevulde bekertjes in de koelkast.

 

Verspreid over de tuin en het erf hangen we de vetbolletjes nu op; ze vinden gretig aftrek!

Het eerste vetbolletje hangt bij een boom.

 

Zand in de bak

Na een jaar door paardenvoeten gekneed te zijn, is de grond bij de uitloop van de stal zwart en moddervet geworden. Na regenval blijft er dan ook bagger met diepe plassen over. Dat is natuurlijk niet goed voor de paardenhoeven.
We gaan er een paar kuub grof zand op laten storten. Daarvoor moeten we eerst wachten tot de grond opgedroogd is, want zoals een buurman zei: "je moet water niet begraven".

Het zand wordt gebracht.  Een vrachtwagen vol.

 

In de vroege ochtend werd een vrachtwagenlading zand bij ons gedumpt en in de loop van de dag werd dit door een shovel netjes verspreid en gladgetrokken. We kunnen er nu vast weer een tijdje tegen.

Het zand is gladgetrokken.  De bak ligt er weer strak bij.

 

De Sopper

Een paard van ons is een 'sopper'. Hij pakt een pluk hooi en stopt het in zijn waterbak omdat hij het nat makkelijker kan verwerken. Allemaal goed en aardig natuurlijk, maar de drinkbakjes zijn voorzien van een gevoelig aanraakmechaniek dat bij de geringste druk de kraan openzet. Nou, je kunt je voorstellen dat bij een volgepropt bakje het water gewoon blijft doorlopen. Dit levert natuurlijk tot buiten de stal een waterballet op en met de afgelopen vorst ook een flinke ijsbaan voor de deur. Misschien kon er daardoor bij ons wel voor het eerst van dit jaar geschaatst worden!
We dachten dat een ander drinkbakje met een vlotter de wateroverlast zou kunnen verhelpen. Immers, vol is vol, toch? Zo gezegd, zo gedaan. We installeren een andere drinkbak. Eerst wordt de oude verwijderd, waarbij we moeten uitkijken voor de aanwezige isolatie en thermolint.

De oude 'sop-bak'.  De tyleen buis met thermolint.

 

De nieuwe drinkbak had in plaatst van een boven- een zij-aansluiting en kon niet op de oude plek worden vastgezet; dat kon alleen aan de andere muur. De tyleenbuis moest dus de hoek om, wat met wat kleine onderdeeltjes prima lukte.

Wat bochtenwerk.  De nieuwe aansluiting.

 

De leidingen werden opnieuw geïsoleerd en voorzien van wat gaaswerk. Na de montage kon de waterdruk er weer op.
Het bedachte systeem blijkt als een zonnetje te werken. Soppen dus maar!

De nieuwe 'sop-drinkbak' is klaar.

 

Gelukkig 2015

Het jaar 2014 is bijna afgelopen en het nieuwe jaar staat er aan te komen. We hebben dit jaar weer veel mee gemaakt, waarvan het meeste gelukkig een blije herinnering zal achterlaten.Vanaf deze plaats wensen wij eenieder fijne feestdagen en het allerbeste voor 2015 toe.

De beste wensen van Annette en Richard.

 

Eindelijk winter (voor even)

We hadden dit jaar net geen witte Kerst, maar nog geen twee dagen later mochten we de koudste nacht van het jaar beleven. 's Ochtends was bij ons de temperatuur op neushoogte -8°C. De wijde omgeving zag er prachtig uit.

Onze berkenbomen; nog witter dan anders.

 

Bij de eerder opgehangen zelfgemaakte vetbolletjes was het een drukte van belang. De vogeltjes vlogen af en aan. De heldere lucht was strak blauw van kleur en de KootjebroekHoeve stak daar maagdelijk wit tegen af.

Een koolmeesje.  De KootjebroekHoeve.

 

De plotseling ingevallen winter levert inspiratie tot het maken van leuke foto's. Zo is het roodborstje, dat heerlijk aan het snoepen is, een geweldig onderwerp.

Een winterse tuin.  Het roodborstje.

 

Op ons waterornament in de vijver staat de reiger, bedekt door een dun laagje sneeuw, fier recht voor zich uit te kijken.

De trotse reiger.

 

Oud & Nieuw Kootjebroek-stijl

Deze oudejaarsdag hebben we op z'n Kootjebroeks meebeleefd. 's Ochtends zijn we eerst naar onze hoofdstad Barneveld afgereisd. Daar hebben we genoten van een geweldig optreden van het Barnevelds Shantykoor 'Het roer om'. Een lieve vriend van ons zingt daar zijn nootje in mee.

Barnevelds Shantykoor - Het Roer Om.  Ze deden drie optredens achter elkaar.

 

's Middags waren we bij buren uitgenodigd voor een 'bol en borrel'. Al generaties verjagen zij het oude jaar door carbidschieten. En elke generatie weet deze kunst verder te verfijnen. Verder waren er grote vreugdevuren ontstoken. De sfeer was geweldig gezellig, de bollen waren zalig, de borrels hartverwarmend en de dreunen oorverdovend. Op deze laatste dag van het jaar ging de zon prachtig groot, vlammend rood onder. We hebben volop genoten.

Carbidschieten.  De ondergaande oudejaars zon.

 

Ondergetekende mocht ook voor het eerst van zijn leven een 'plofketel' afvuren, zie het schokkende filmpje hieronder.

 

Om middernacht hebben wij het vuurwerk dat zich honderden meters verderop afspeelde bewonderd. Met een telelens op de camera konden we daarvan toch nog fraaie plaatjes schieten.

Vuurwerk.  Nog meer vuurwerk.

 

Hierna zijn we met een fles Champagne onder de arm naar de buren gewandeld en hebben daar tot in de kleine uurtjes genoten van fijn gezelschap.

Iedereen een geweldig 2015 toegewenst!

 

De veluwse kerstboom

Dit jaar hebben met de Kerst een bijzondere kerstboom. Geen Nordmann-spar maar een grove den, oftewel Pijnboom (Pinus sylvestris). Stichting het nationale park De Hoge Veluwe biedt de gelegenheid zelf een dennenboom om te zagen en mee naar huis te nemen. Bij die van ons is geprobeerd er zo veel mogelijk wortels aan te laten en na oud en nieuw hebben we deze boom een plekje in onze tuin gegeven. Hopelijk slaat hij aan en dan hebben we er de rest van ons leven nog plezier van.

De veluwse kerstboom op z'n plekje in de tuin.

 

De WiFi extenders

Onze WiFi extenders bevinden zich op de deel. Hier is ook het zithoekje voor onze gasten, maar de extenders nemen zo veel ruimte op de aanwezige stopcontacten in beslag, dat er te weinig aansluitingen overblijven voor een laptop of telefoonoplader. De oplossing is een extra dubbel stopcontact bij te plaatsen en een goede plek daarvoor lijkt bovenaan een eiken bint.

WiFi extenders nemen teveel plaats in.  Nieuwe plek voor stopcontact.

 

Het nieuwe dubbele stopcontact wordt aan de balk bevestigd en de stroom wordt getrokken uit de daarnaast gelegen lasdoos. Hierna worden de extenders geplaatst en zijn er vervolgens weer genoeg stopcontacten vrij voor andere apparaten.

Nieuw stopcontact op de balk.  WiFi extenders op hun nieuwe plekje.

 

Ijs en ijskoud

Het plenst dagen achtereen waardoor alles blank komt te staan en zand verandert in modder. En als het dan plotseling gaat vriezen ziet het er buiten opeens heel bijzonder uit.

Ijsbaan in de bak.  Ijzig ochtendgloren.

 

De schapen bij de buren trekken zich niets aan van de kou en de sneeuw; ze hebben dan ook een dikke wintervacht. Ook de bontjas van onze hond is goed opgewassen tegen deze lage temperaturen; hij vermaakt zich opperbest in de sneeuw.

Schaap in de sneeuw.  Hond in de sneeuw.

 

De ijspegels hangen aan het rieten dak en de wereld ziet er bijna zwart-wit uit.

Ijspegels aan het dak.  De wereld lijkt zwart-wit.

 

De combinatie van sneeuw en vorst levert wel een fraai tafreel op bij onze vijver. Bijzondere kleurpaletten van ijzig blauw tot smeulend rood te midden van maagdelijk wit.

Ijskoude waterpomp.  Gloeiend vuur in de sneeuw.

 

Gulden hemelschijn

Dit jaargetijde staat garant voor spectaculaire wolkenluchten; 'gulden hemelschijn'.
(Zie het gratis e-book: De dood van Orfeus, door Mr. S.E.J. Rau).
Zowel zonsopgang als zonsondergang leveren betoverende beelden op.

Kille zonsopgang.  Warme zonsondergang.

 

Oranje zonsopgang.  Oranje zonsondergang.

 

Gedurende de dag storm met striemende regen en dan 's avonds een prachtige zonsondergang met belofte voor beter weer de volgende dag.

Onder een turbulent wolkendek een vreedzame zonsondergang.

 

Een vreemde vis in de bijt

We weten niet beter dan dat er drie viseen bij ons in de vijver rondzwemmen. Bij vorst zie je ze onder een dun laagje ijs langzaam voorbij zweven. Tot onze stomme verbazing is er onlangs nog één opgedoken, waar heeft die zich al die tijd schuilgehouden?

Drie vissen onder het ijs.  Waar komt die vierde vandaan?