Adres

KootjebroekHoeve
Kootwijkerbroekerweg 51
3774 BT  Kootwijkerbroek
Mobiel: 06 22 24 85 65
Zie ook menu: Contact

Het Weer Hier

 

Uit de Oude Doos

Rotate 64 Rotate 01 Rotate 02 Rotate 03 Rotate 04 Rotate 05 Rotate 06 Rotate 07 Rotate 08 Rotate 09 Rotate 10 Rotate 11 Rotate 12 Rotate 13 Rotate 14 Rotate 15 Rotate 16 Rotate 17 Rotate 18 Rotate 19 Rotate 20 Rotate 21 Rotate 22 Rotate 23 Rotate 24 Rotate 25 Rotate 26 Rotate 27 Rotate 28 Rotate 30 Rotate 31 Rotate 32 Rotate 33 Rotate 34 Rotate 35 Rotate 36 Rotate 37 Rotate 38 Rotate 39 Rotate 40 Rotate 41 Rotate 42 Rotate 43 Rotate 44 Rotate 45 Rotate 46 Rotate 47 Rotate 48 Rotate 49 Rotate 50 Rotate 51 Rotate 52 Rotate 53 Rotate 54 Rotate 55 Rotate 56 Rotate 57 Rotate 58 Rotate 59 Rotate 60 Rotate 61 Rotate 62 Rotate 63 Rotate 65 Rotate 66 Rotate 67 Rotate 68 Rotate 69 Rotate 70 Rotate 71 Rotate 72

Zoek op onze site

Informatie

Tekst grootte:

Het stro komt rechtsreeks van de akker en de pakken liggen torenhoog opgestapeld op een grote aanhanger achter een flinke tractor.

Het stro op wordt gebracht.

Het vereist behoorlijk wat stuurmanskunst om de aanhanger vlak tegen de stal aan te parkeren.
Hierna is het beulen in de warmte om de vele honderden balen op te steken door het balkenluuk en op de zolder op te stapelen. Na afloop zit de zolder volgepakt tot aan de nok en is er alleen een smal gangetje van balkenluuk naar balkenluuk over.

Strak parkeerwerk.  Smal gangetje over op zolder.

 

Appels

We hebben een paar appels aan onze Jonagold boom en wie schetst onze verbazing dat deze boom laat in de zomer voor de tweede keer in bloei kwam te staan? Er zijn hieruit echter geen nieuwe vruchten ontstaan.

Appels en bloesem samen.  Jonagold bloesems.

 

Theater op ’t Zand

Dit jaar is de 14e editie van het festival “Theater op ’t Zand" gehouden en wij waren er bij.

Theater op ’t Zand.

Het vindt plaats in de omgeving rondom de uitkijktoren op het Kootwijkerzand met een wisselend decor voor artiesten, workshopleiders, clowns en muzikanten. We hadden samen met wat buren een bolderkar flink volgestouwd met eten, een koelbox vol lekkere drankjes en stoeltjes. Op een zandheuvel in de luwte van een grote boom zijn we na een flinke sleeptocht neergestreken. Vandaar hadden we een goed gezicht op het hele gebeuren.

Wij waren daar ook getuige van de onthulling van het kunstwerk "De Zwaan" van Kees Weimer, metaalartiest uit Barneveld. Het object is ruim 2 meter hoog en vervaardigd van RVS (roestvrij staal).
Omroep Gelderland was bezig een reportage te maken en wij komen ook nog even in beeld toen wij met Kees aan het praten waren.

De Zwaan op 't Zand.

 

De vijver

In de tuin bevindt zich een vijver. Deze is jaren geleden door een vorige bewoner van de boerderij zelf gemaakt. Een tijdje terug is deze man bij ons op bezoek geweest en hij heeft ons prachtige verhalen uit het verleden verteld. In de vijver wonen naast veel mooie waterlelies, libellenlarven, goudvissen en kikkers. De goudvissen hebben we van een kennis gekregen en zij hebben het er best naar hun zin.
Hoewel het stilstaand water is hebben we dankzij deze bewoners gelukkig geen last van muggen.

De vijver.  Een kikker.

 

Het ventilatierooster

Achterin de badkamer bevindt zich al een ventilatiesysteem, maar het is geen slecht idee om in de deur een rooster aan te brengen. Dus even wat spulletjes gehaald en aan de slag.

Deur zonder rooster.  De spulletjes.

 

Eerst de plek voor het gat aftekenen en dat dan uitzagen. Vervolgens de roosters aan beide zijden bevestigen met RVS boutjes en dopmoeren. Het was snel klaar en ziet er ook nog eens strak uit.

Roosters plaatsen.  Netjes afgewerkt met dopmoeren.

 

Het bosmeertje

Waar kan een hond op een warme dag verkoeling vinden? In een bosmeertje natuurlijk!
Op een paar kilometer afstand van ons huis bevindt zich een prachtig meertje waar honden los mogen lopen. Na een korte aangeleinde wandeling door het bos kan de riem los en het feest beginnen! Er zijn stokken genoeg om te apporteren en zelfs stammetjes om je in vast te bijten en je krachten op te beproeven. Ook warme baasjes kunnen hier lekker pootjebaden en op het zand liggend van de zon genieten. Een heerlijk uitje dus.

Zwemmen in het meer.  Stoeien met een boomstammetje.

 

Horren in de keuken

We mogen dan geen last van muggen hebben; vliegen zijn er best wel. Dat is leuk voor de zwaluwen, maar minder in de keuken. Dan kan je natuurlijk deuren en ramen gesloten houden, maar het is wel zo lekker wat frisse lucht binnen te laten. De oplossing: ook horretjes in de keuken!
Voor het plaatsen van horren aan een raam is uitstekend hang- en sluitwerk niet handig. Daarom plaatsten we eerst telescoop raamuitzetters. Hierna konden we zoals ook elders in huis de scharnierende horrampjes bevestigen. Een prettige aanvulling.

Telescoop raamuitzetter.  Horretje aan de binnenzijde.

 

Aquarium

Na een jaartje of wat is er dan toch weer groot onderhoud aan een aquarium nodig. Met vereende krachten is dit grondig aangepakt. Alles lekker schoongemaakt, een nieuw waterfilter, verse bruissteentjes en nieuwe plantjes. De vissen en wijzelf zijn er bijzonder content mee!

Blije gouden maanvis (Pterophyllum scalare).

 

Bloeiende heide

De heide bloeit dit jaar geweldig mooi en lang. Vanaf zo ongeveer juni en juli gaat de dopheide met een zachtroze kleur bloeien. Vanaf augustus gaat de dieppaarse struikheide bloeien, deze soort komt op de droge gronden hier veelvuldig voor.
Er bloeien door het jaar heen ook nog andere heidesoorten als kraaiheide en lavendelheide. Voor de liefhebber is het volop genieten.

De heide volop in bloei.  Prachtige dieppaarse kleuren.

 

Ballonfiësta 2014

We hebben weer ademloos toegekeken naar het jaarlijkse ballonnenspektakel in Barneveld. Het was dit jaar alweer de 32e editie van het Ballonfiësta. Ondanks de niet bijster gunstige weersomstandigheden ging de grote muziek en lichtshow in het donker gelukkig door. De branders van de ballonnen en de lasershow werden perfect georkestreerd op de muziek. Prachtig om mee te kunnen maken.

Ballonfiësta 2014.

 

 

Zwaluwen reprise

We waren blij verrast dat het zwaluwenechtpaar half augustus aan een tweede leg begon. Er werden vier jongen uitgebroed en de ouders vlogen weer af en aan met vliegjes om de honger te stillen. Na een paar weken werden rond de stal de eerste vlieglessen gegeven waarbij ook de jongen van de eerste leg aanwezig waren. Je kon zien dat ze allemaal opgetogen blij waren. 's Avonds kwamen tientallen zwaluwen uit de omgeving in een grote berkenboom op ons land bijeen. Mogelijk ter voorbereiding van de lange reis naar het warme zuiden. Het gaat ze goed en hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer.

Schreeuwende honger.  Verzamelen voor de terugreis.

 

Bramen in overvloed

Het lijkt wel of het dit jaar met de bramen niet ophoudt. Er blijven rijpe bramen bijkomen en wij blijven plukken. Heerlijk!

Heel veel bramen.  Heerlijk zoet van smaak.

 

De hooibalen

Het gras heeft dit jaar goed gegroeid en de prijs van het hooi is dan ook alleszins redelijk. Van de week werden een aantal balen door een buurman bij ons bezorgd en netjes op pallets langs de omheining gezet.

De hooibalen worden gebracht. Van de wagen opgetild.

 

De hooibalen zijn strak gewikkeld in stevig plastic en zodoende beschermd tegen de weersinvloeden zoals vocht. Met een pompwagen kunnen wij telkens een baal de stal inrijden om zo makkelijk de paarden en pony's te voeren. We kunnen de winter nu denkelijk wel aan!

De balen worden geparkeerd.  De hooibalen op een rijtje.

 

Drinkbak

Zoals genoegzaam bekend zijn paarden prachtige, edele dieren, waar je veel van gaat houden; het zijn echter ook slopers. Gedenk het gezegde: 'Mensen met paarden hebben een hemel op aarde. Maar komen zij te sterven, dan valt er niets te erven.' hetgeen bij ons ook opgang doet; je blijft zaken repareren.
Met enige regelmaat worden de waterdrinkbakjes uit de muur getrokken, hetgeen voor een paard een kleine moeite is. De bakjes hebben we indertijd met flinke zeskant draadbouten verankerd in de muren, maar de een na de ander hangt na verloop van tijd op half zeven. De enige werkzame remedie tot nu toe lijkt het opnieuw bevestigen met draadeinden dwars door de muur heen. Zo ook in dit geval; we leggen de benodigde spulletjes maar weer klaar.

Losgerukte drinkbak.  De nieuwe onderdelen en gereedschappen.

 

Eerst wordt de drinkbak losgemaakt en de gaten uitgeboord tot door de muur. Vervolgens wordt een RVS M10 draadeind in 4 stukken gezaagd, waarmee de drinkbak opnieuw vastgezet wordt. Omdat het metaal nat zal worden zijn ook de moeren en ringen van RVS.

Gaten door en door uitgeboord.  Draadeinden geplaatst.

 

Aan de andere zijde van de muur worden de ringetjes en moeren geplaatst. Nadat alles stevig is aangedraaid worden de nog uitstekende delen van de draadeinden afgeslepen.

Draadeinden worden voorzien van ringen en moeren.  Restanten weggeslepen.

 

Hierna zit het drinkbakje muurvast en kan de waterdruk er weer op.
Mooi, dat was weer dat!

Drinkbak muurvast bevestigd.