Het stro komt rechtsreeks van de akker en de pakken liggen torenhoog opgestapeld op een grote aanhanger achter een flinke tractor.
Het vereist behoorlijk wat stuurmanskunst om de aanhanger vlak tegen de stal aan te parkeren.
Hierna is het beulen in de warmte om de vele honderden balen op te steken door het balkenluuk en op de zolder op te stapelen. Na afloop zit de zolder volgepakt tot aan de nok en is er alleen een smal gangetje van balkenluuk naar balkenluuk over.
Appels
We hebben een paar appels aan onze Jonagold boom en wie schetst onze verbazing dat deze boom laat in de zomer voor de tweede keer in bloei kwam te staan? Er zijn hieruit echter geen nieuwe vruchten ontstaan.
Theater op ’t Zand
Dit jaar is de 14e editie van het festival “Theater op ’t Zand" gehouden en wij waren er bij.
Het vindt plaats in de omgeving rondom de uitkijktoren op het Kootwijkerzand met een wisselend decor voor artiesten, workshopleiders, clowns en muzikanten. We hadden samen met wat buren een bolderkar flink volgestouwd met eten, een koelbox vol lekkere drankjes en stoeltjes. Op een zandheuvel in de luwte van een grote boom zijn we na een flinke sleeptocht neergestreken. Vandaar hadden we een goed gezicht op het hele gebeuren.
Wij waren daar ook getuige van de onthulling van het kunstwerk "De Zwaan" van Kees Weimer, metaalartiest uit Barneveld. Het object is ruim 2 meter hoog en vervaardigd van RVS (roestvrij staal).
Omroep Gelderland was bezig een reportage te maken en wij komen ook nog even in beeld toen wij met Kees aan het praten waren.
De vijver
In de tuin bevindt zich een vijver. Deze is jaren geleden door een vorige bewoner van de boerderij zelf gemaakt. Een tijdje terug is deze man bij ons op bezoek geweest en hij heeft ons prachtige verhalen uit het verleden verteld. In de vijver wonen naast veel mooie waterlelies, libellenlarven, goudvissen en kikkers. De goudvissen hebben we van een kennis gekregen en zij hebben het er best naar hun zin.
Hoewel het stilstaand water is hebben we dankzij deze bewoners gelukkig geen last van muggen.
Het ventilatierooster
Achterin de badkamer bevindt zich al een ventilatiesysteem, maar het is geen slecht idee om in de deur een rooster aan te brengen. Dus even wat spulletjes gehaald en aan de slag.
Eerst de plek voor het gat aftekenen en dat dan uitzagen. Vervolgens de roosters aan beide zijden bevestigen met RVS boutjes en dopmoeren. Het was snel klaar en ziet er ook nog eens strak uit.
Het bosmeertje
Waar kan een hond op een warme dag verkoeling vinden? In een bosmeertje natuurlijk!
Op een paar kilometer afstand van ons huis bevindt zich een prachtig meertje waar honden los mogen lopen. Na een korte aangeleinde wandeling door het bos kan de riem los en het feest beginnen! Er zijn stokken genoeg om te apporteren en zelfs stammetjes om je in vast te bijten en je krachten op te beproeven. Ook warme baasjes kunnen hier lekker pootjebaden en op het zand liggend van de zon genieten. Een heerlijk uitje dus.
Horren in de keuken
We mogen dan geen last van muggen hebben; vliegen zijn er best wel. Dat is leuk voor de zwaluwen, maar minder in de keuken. Dan kan je natuurlijk deuren en ramen gesloten houden, maar het is wel zo lekker wat frisse lucht binnen te laten. De oplossing: ook horretjes in de keuken!
Voor het plaatsen van horren aan een raam is uitstekend hang- en sluitwerk niet handig. Daarom plaatsten we eerst telescoop raamuitzetters. Hierna konden we zoals ook elders in huis de scharnierende horrampjes bevestigen. Een prettige aanvulling.
Aquarium
Na een jaartje of wat is er dan toch weer groot onderhoud aan een aquarium nodig. Met vereende krachten is dit grondig aangepakt. Alles lekker schoongemaakt, een nieuw waterfilter, verse bruissteentjes en nieuwe plantjes. De vissen en wijzelf zijn er bijzonder content mee!
Bloeiende heide
De heide bloeit dit jaar geweldig mooi en lang. Vanaf zo ongeveer juni en juli gaat de dopheide met een zachtroze kleur bloeien. Vanaf augustus gaat de dieppaarse struikheide bloeien, deze soort komt op de droge gronden hier veelvuldig voor.
Er bloeien door het jaar heen ook nog andere heidesoorten als kraaiheide en lavendelheide. Voor de liefhebber is het volop genieten.
Ballonfiësta 2014
We hebben weer ademloos toegekeken naar het jaarlijkse ballonnenspektakel in Barneveld. Het was dit jaar alweer de 32e editie van het Ballonfiësta. Ondanks de niet bijster gunstige weersomstandigheden ging de grote muziek en lichtshow in het donker gelukkig door. De branders van de ballonnen en de lasershow werden perfect georkestreerd op de muziek. Prachtig om mee te kunnen maken.
Zwaluwen reprise
We waren blij verrast dat het zwaluwenechtpaar half augustus aan een tweede leg begon. Er werden vier jongen uitgebroed en de ouders vlogen weer af en aan met vliegjes om de honger te stillen. Na een paar weken werden rond de stal de eerste vlieglessen gegeven waarbij ook de jongen van de eerste leg aanwezig waren. Je kon zien dat ze allemaal opgetogen blij waren. 's Avonds kwamen tientallen zwaluwen uit de omgeving in een grote berkenboom op ons land bijeen. Mogelijk ter voorbereiding van de lange reis naar het warme zuiden. Het gaat ze goed en hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer.
Bramen in overvloed
Het lijkt wel of het dit jaar met de bramen niet ophoudt. Er blijven rijpe bramen bijkomen en wij blijven plukken. Heerlijk!
De hooibalen
Het gras heeft dit jaar goed gegroeid en de prijs van het hooi is dan ook alleszins redelijk. Van de week werden een aantal balen door een buurman bij ons bezorgd en netjes op pallets langs de omheining gezet.
De hooibalen zijn strak gewikkeld in stevig plastic en zodoende beschermd tegen de weersinvloeden zoals vocht. Met een pompwagen kunnen wij telkens een baal de stal inrijden om zo makkelijk de paarden en pony's te voeren. We kunnen de winter nu denkelijk wel aan!
Drinkbak
Zoals genoegzaam bekend zijn paarden prachtige, edele dieren, waar je veel van gaat houden; het zijn echter ook slopers. Gedenk het gezegde: 'Mensen met paarden hebben een hemel op aarde. Maar komen zij te sterven, dan valt er niets te erven.' hetgeen bij ons ook opgang doet; je blijft zaken repareren.
Met enige regelmaat worden de waterdrinkbakjes uit de muur getrokken, hetgeen voor een paard een kleine moeite is. De bakjes hebben we indertijd met flinke zeskant draadbouten verankerd in de muren, maar de een na de ander hangt na verloop van tijd op half zeven. De enige werkzame remedie tot nu toe lijkt het opnieuw bevestigen met draadeinden dwars door de muur heen. Zo ook in dit geval; we leggen de benodigde spulletjes maar weer klaar.
Eerst wordt de drinkbak losgemaakt en de gaten uitgeboord tot door de muur. Vervolgens wordt een RVS M10 draadeind in 4 stukken gezaagd, waarmee de drinkbak opnieuw vastgezet wordt. Omdat het metaal nat zal worden zijn ook de moeren en ringen van RVS.
Aan de andere zijde van de muur worden de ringetjes en moeren geplaatst. Nadat alles stevig is aangedraaid worden de nog uitstekende delen van de draadeinden afgeslepen.
Hierna zit het drinkbakje muurvast en kan de waterdruk er weer op.
Mooi, dat was weer dat!