Adres

KootjebroekHoeve
Kootwijkerbroekerweg 51
3774 BT  Kootwijkerbroek
Mobiel: 06 22 24 85 65
Zie ook menu: Contact

Het Weer Hier

 

Uit de Oude Doos

Rotate 34 Rotate 01 Rotate 02 Rotate 03 Rotate 04 Rotate 05 Rotate 06 Rotate 07 Rotate 08 Rotate 09 Rotate 10 Rotate 11 Rotate 12 Rotate 13 Rotate 14 Rotate 15 Rotate 16 Rotate 17 Rotate 18 Rotate 19 Rotate 20 Rotate 21 Rotate 22 Rotate 23 Rotate 24 Rotate 25 Rotate 26 Rotate 27 Rotate 28 Rotate 30 Rotate 31 Rotate 32 Rotate 33 Rotate 35 Rotate 36 Rotate 37 Rotate 38 Rotate 39 Rotate 40 Rotate 41 Rotate 42 Rotate 43 Rotate 44 Rotate 45 Rotate 46 Rotate 47 Rotate 48 Rotate 49 Rotate 50 Rotate 51 Rotate 52 Rotate 53 Rotate 54 Rotate 55 Rotate 56 Rotate 57 Rotate 58 Rotate 59 Rotate 60 Rotate 61 Rotate 62 Rotate 63 Rotate 64 Rotate 65 Rotate 66 Rotate 67 Rotate 68 Rotate 69 Rotate 70 Rotate 71 Rotate 72

Zoek op onze site

Informatie

Tekst grootte:

Gras en dazen

Het is nu dan ook de tijd om de grasmaaier en de dazenvanger in te zetten. In het land hangen 2 dazenbollen. Dit zijn zwarte rubberen ballen met daarboven een rok die fungeert als trechter naar het opvangdoosje. De bol wordt warm en leidt de aandacht van de dazen van de paarden af. Nadat de dazen op de bol zijn geland kruipen ze naar boven om een plek te vinden waar ze kunnen bijten. Na een vruchteloze zoektocht vliegen ze weg en komen in de val. De paarden hebben er zo minder last van.
Na iedere maaibeurt is er weer voor een dag of wat vers gras voor de paarden.

De grasmaaier.  Het opvangpotje met in de verte een dazenbol.

 

Zwaluwen

Ook dit jaar nestelt een zwaluwstelletje in de paardenstal. Ze hebben zonder herinrichting hetzelfde nestje als vorig jaar betrokken. De eieren zijn uitgekomen en zes flinke jongen eisen nu de volledige aandacht van de ouders op. Deze vliegen af en aan om voldoende voer in al die hongerige bekjes te stoppen. Het is een drukte van belang.

Een paar jonge zwaluwen.

 

Parasol

Zonnig weer is heerlijk, maar te veel zonneschijn op de huid is niet goed. Daarom hebben we nu een parasol geplaatst. Deze staat bij een tafel die we van een oude schuurdeur hebben gemaakt. Met een diameter van drie meter werpt deze voldoende schaduw om comfortabel in te kunnen zitten.

De verrijdbare granieten voet.  De parasol opent en sluit met een slingertje.

 

De poedelpoel

Dit jaar hebben we een ander zwembadje om in te poedelen. De vorige was van plastic en moest opgeblazen worden en bleek niet zo goed tegen poezennageltjes te kunnen. De opvolger hangt aan een metalen frame en is van dik zeil gemaakt. Hopelijk houdt deze het dan ook wat langer vol.
Na het in elkaar zetten kon er zo'n 4,5 kuub water in gepompt worden.

Het bad in elkaar zetten.  Aansluitingen op filterpomp en leidingwater.

 

Het vullen neemt een paar uur in beslag. De waterpomp wordt aangesloten op een tijdklok en in de terugloop van de waterpomp wordt een chloortablet geplaatst. Dit remt algengroei en houdt het water fris. Als het badje niet in gebruik is wordt het wateroppervlak afgedekt met een solarzeiltje. Dit zorgt bij zonneschijn voor een beetje verwarming van het water en voorkomt dat er zaadjes, blaadjes of insecten in dwarrelen.

Het bad loopt langzaam vol.  Na gebruik afgedekt met een solarzeil.

 

Na gedane arbeid is het hier vervolgens goed toeven; een eigen mini-vakantie oord.

Heerlijk genieten van de zomer.

 

De vlaggenmast

Wat misten we eigenlijk al jaren lang? Ja, precies: een vlaggenmast!
We konden er een kopen die gemaakt was van stevig polyester met een lengte van 6 meter; de juiste hoogte voor deze boerderij. Er stond nog een paal van het oude hekwerk, de toegang tot het Hof, in de tuin; een betere plek voor de vlaggenmast konden we niet bedenken. Dus paal er uit, het gat uitdiepen en volstorten met beton. In dit beton werd een waterpas gestelde kantelvoet ingegoten.

De oude paal, een goede plek voor de mast.  De waterpas gestelde kantelvoet.

 

De mast werd neergelegd en voorzien van de kikker, waar de hijslijn vastgezet kan worden.

De mast wordt uitgelegd.  De kikker wordt bevestigd.

 

Als afdekknop hebben we een oranje ui uitgekozen, hier doorheen loopt het gat voor de hijslijn. Na een paar dagen was het beton uitgehard en kon vervolgens de mast vastgezet worden aan de kantelvoet, daarna omhoog gelopen worden en in vericale positie worden gefixeerd.

De afdekknop met doorvoer voor de hijslijn.  De vlaggenmast staat rechtop.

 

De voet van de mast werd netjes afgewerkt en tenslotte werd de Gelderse vaan gehesen.

De voet netjes afgewerkt.  De Gelderse vaan gehesen.

 

Fier wappert de trotse Gelderse driekleur, blauw-geel-zwart, in de heldere zomerlucht. Een lust voor het oog!

De vlaggenmast met Gelderse vaan in top.