Adres

KootjebroekHoeve
Kootwijkerbroekerweg 51
3774 BT  Kootwijkerbroek
Mobiel: 06 22 24 85 65
Zie ook menu: Contact

Het Weer Hier

 

Uit de Oude Doos

Rotate 16 Rotate 01 Rotate 02 Rotate 03 Rotate 04 Rotate 05 Rotate 06 Rotate 07 Rotate 08 Rotate 09 Rotate 10 Rotate 11 Rotate 12 Rotate 13 Rotate 14 Rotate 15 Rotate 17 Rotate 18 Rotate 19 Rotate 20 Rotate 21 Rotate 22 Rotate 23 Rotate 24 Rotate 25 Rotate 26 Rotate 27 Rotate 28 Rotate 30 Rotate 31 Rotate 32 Rotate 33 Rotate 34 Rotate 35 Rotate 36 Rotate 37 Rotate 38 Rotate 39 Rotate 40 Rotate 41 Rotate 42 Rotate 43 Rotate 44 Rotate 45 Rotate 46 Rotate 47 Rotate 48 Rotate 49 Rotate 50 Rotate 51 Rotate 52 Rotate 53 Rotate 54 Rotate 55 Rotate 56 Rotate 57 Rotate 58 Rotate 59 Rotate 60 Rotate 61 Rotate 62 Rotate 63 Rotate 64 Rotate 65 Rotate 66 Rotate 67 Rotate 68 Rotate 69 Rotate 70 Rotate 71 Rotate 72

Zoek op onze site

Informatie

Tekst grootte:

 

Vrijdagmiddag 2 augustus hebben we het badje uit de mottenballen gehaald, opgepompt en met lauw water gevuld. Het uitzicht was weids, het gezelschap heel aangenaam en de verkoeling bijzonder prettig.

Weids uitzicht, zalig water.  Geweldig gezelschap, heerlijk relaxen!

 

 

Oogstfeest Stroe 2013

Het Oogstfeest in Stroe op zaterdag 3 augustus is al weer achter de rug; de 16 km-club uit Kootwijkerbroek heeft voor de 25e keer weer een prima feest georganiseerd! Het was er warm en heel gezellig! Er komt nog een keer de tijd dat we de verleiding niet kunnen weerstaan om een paar klompen te kopen! Dit jaar hielden we het echter bij zalige knoflook worstjes.

 

Bramenjam

Tot onze grote verbazing dragen de braamstruiken heel veel vrucht dit jaar. Nadat je je hebt vol gegeten blijft er nog steeds veel over; wat te doen? Jam maken, natuurlijk!

Eerst even een kleine kilo plukken.  Na goed wassen vervolgens pureren.

 

 

We voegen een klein beetje sap van een verse citroen toe en evenveel geleisuiker als het gewicht aan bramen.
Geleisuiker is kristalsuiker met natuurlijke, smaakloze pectine en citroenzuur. Dit zorgt bij het maken van jam voor verdikking zonder dat lang ingekookt hoeft te worden. Ook door vegetariërs kan deze jam dus gegeten worden.

De geleisuiker wordt toegevoegd.  Vier minuutjes flink doorkoken.

 

 

Na het afscheppen van het schuimlaagje wordt de kokendhete massa in de potjes gegoten. Deze worden op de kop gezet zodat ook het deksel steriel is.
We hebben voor het eerst jam gemaakt; na het afkoelen kunnen we aan tafel!

De potjes zijn gevuld.

 

Het Kippenhok

Een langgekoesterde wens van ons is het houden van een paar gezellige kippen. Een vriendin heeft ons een boek geleend met daarin allerlei kippenrassen, we hebben onze ogen uitgekeken. We willen om het uit te proberen klein beginnen. De eerste stap is dus het bouwen van een kippenhok.
In een klein dorp een flink aantal rotondes van hier hebben we een bouwpakket aangeschaft. Een leuke klus voor buiten!

Het 'Happy' bouwpakket.  De basis onderdelen.

 

 

De bijgeleverde handleiding in A4 formaat lijkt op zoiets dat IKEA ook bijlevert, dus het in elkaar schroeven mag geen problemen opleveren ;-)

Eerst de voor- en zijkantjes.  Dan het achterkantje.

 

 

Er is een vloer voor de eerste verdieping bijgeleverd en er is ook een trapje met een anti-slip laag aanwezig.
Het platte dak kan opengeklapt worden. wat makkelijk is voor het schoonmaken.

De eerste verdieping met trap.  Detail met het uitzetarmpje.

 

 

Ja hoor, het bovenste paneel aan de voorkant blijkt ondersteboven gemonteerd te zijn; lang leve de handleiding!
Enfin, het was een eitje om dit te corrigeren en het hokje is klaar.

Klaar, precies zoals het hoort.  Nu nog een goede plek vinden.

 

 

We zijn gevallen voor Popart krielkippen: de zilver zwartgezoomde Wyandotte. Het lijkt ons leuk daar een paar hennetjes van te hebben.
Ze schijnen hun nachthok zelf 's avonds op te gaan zoeken en kunnen dan overdag gezellig buiten rondscharrelen.

Wyandottes.

De eerder genoemde vriendin van het boek heeft ruim ervaring met kippen en gaat ons helpen aan twee jonge hennetjes. We zijn heel benieuwd hoe deze gezinsuitbreiding verder verloopt.

 

Vers Stro

Drie dagen geleden is het tarwe geoogst. Na een dag opschudden en drogen is het gisteren in baaltjes geperst. Vandaag is onze voorraadzolder aangevuld; we kunnen nu zeker tot maart volgend jaar vooruit.

Een echt grote kar met heel veel stro.  De kar onder het balkenluuk sturen vereist vakwerk.

 

 

Het is hard werken om de balen vanaf de kar op de zolder te gooien en vandaar op te stapelen tot aan de nok. Halverwege hebben we even een glaasje limonade gedronken.

Omgaan met stro is hard en warm werk.  De zolder zit vol en de kar is een stuk lichter.

 

 

We hebben een berg los stro in de inloopstal geschoven en de paarden begonnen er meteen van te eten: direct goedgekeurd, dus prima kwaliteit!

 

Plantenleven

Een paar dagen geleden vroeg in de ochtend vonden we een heel bijzonder, in de nacht gegroeid, mestzwammetje op onze mesthoop. Het had een fraaie blauwe kleur en na enig zoekwerk bleek de naam 'Coprinus Fimetaris' te zijn. Zodra het echter door direct zonlicht werd beschenen verschrompelde het tot een dun zwart sliertje.
Het is onze 'Clematus Cultivar', 'The President', nu eindelijk gelukt te bloeien. Het hele jaar door heeft het al knoppen gevormd, maar iedere keer stierven deze wonderlijk genoeg af zonder te openen. Nu is het eindelijk gelukt. De paarse bloemen zijn prachtig.

Een zonlicht schuw mestzwammetje.  Een prachtige bloem van de Clematus.

 

 

Nieuwe Staldeuren

De staldeuren vielen van ellende zo ongeveer uit elkaar. Decennia lang in weer en wind hebben ze trouwe dienst bewezen. Nu was dan eindelijk de tijd gekomen om ze te vervangen.

De oude verweerde staldeuren.  De staldeuren zijn opzij gezet.

 

 

Na het nodige meetwerk, de deuren zijn zo'n vijf centimeter dik, werden de benodigde onderdelen uit sterke multiplexplaten gezaagd. Hierna begon het lijmen en schroeven.

De onderdelen worden op maat gezaagd.  Het monteren; in deze deuren komen ramen.

 

 

De ramen werden voorzien van aluminium hoeklijsten en de voorzijde van de deuren werden voor het verkrijgen van een 'planken effect' ingezaagd.

Het verstek zagen van de hoeklijsten.  De 'naden' worden als eerste geverfd.

 

 

Vervolgens werden de deuren afgeschilderd, natuurlijk in de kleur 'Oud-hollandsgroen'. Terwijl deze stonden te drogen werden de ogen van de nieuwe hengsels op maat gemaakt. De oude 'duimen' hebben namelijk een grotere diameter dan die van tegenwoordig.

De rest van de deuren wordt geverfd.  Het vergt wat kracht om de juiste maat te krijgen.

 

 

Elke 'duim' is net een tikkie anders dus het was even goed opletten bij het op maat maken. Maar uiteindelijk konden de hengsels aan de inmiddels opgedroogde deuren vastgezet worden.

Passen meten van de ogen op de duimen.  Het is gelukt: de nieuwe deuren hangen.

 

 

De stevige plexiglas ramen werden waterdicht bevestigd en de rest van het sluitwerk werd aangebracht. Ten slotte werden de deuren van een laatste laag verf voorzien.

Plaatsen van het plexiglas.  Na de laatste lik verf nog even drogen.

 

 

Ziezo, deze klus is ook geklaard en de staldeuren kunnen weer jaren mee!.

De nieuwe staldeuren zijn klaar.

 

Ballonfiësta 2013

Deze week werd de 30e editie Ballonfiësta Barneveld gehouden van 21 t/m 24 augustus! We hebben 's avonds genoten van de spectaculaire laser-, licht- en balonnengasbrandersshow.
Op de voorgrond de nieuwe ballon van Ballonteam WESSEL uit Barneveld.

BDU, Ballonteam WESSEL, Barneveld.  Ballonnen in de nacht, bijzonder imponerend!

 

Een korte video impressie van de lichtshow:

 

 

De stalramen

De stalramen waren ten slotte als laatste aan de beurt om opgeknapt te worden. Een paar jaar geleden zijn ze al voorzien van stevig plexiglas ter vervanging van de veelal gebroken glazen ruitjes.
Dit jaar zijn ze dan eindelijk ook geschilderd. Boeiende veelkleurige kolonies korstmossen moesten plaatsmaken voor strak Oud-hollandsgroen.

Een stalraampje in oude staat.  En zoals het er na de schilderbeurt uitziet.

 

 

De grootste uitdaging was het raampje helemaal bovenin. Ondanks een bijwijlen verrassend windvlaagje werd ook hier de fraaie groene kleur aangebracht.

De ladder is gelukkig lang genoeg.  Het schilderwerk aan de voorzijde is klaar.

 

Deze prachtige zomerweken in augustus zijn werkelijk voorbij gevlogen. Maar al met al zijn er de nodige zaken goed aangepakt en hebben we weer een flink aantal fijne momenten mee mogen maken.